Inhoud
Stel je bent eerstejaarsstudent marketing of bedrijfskunde, grote kans dat je het filmpje van Simon Sinek – Start With Why in de collegebanken te zien krijgt. Want wat is een succesvol bedrijf zonder een missie?
Ondanks dat veel missies flauw zijn of hun doel voorbij schieten, is er een reden waarom veel bedrijven er eentje hebben. Een missie helpt een bedrijf om in verbinding te staan met zijn kernwaarden. Het zorgt voor focus op het doel. Het kan ook helpen om klanten te vinden die dezelfde doelen of kernwaarden hebben.
People don’t buy what you do, they buy why you do it
Simon Sinek
Als zo veel bedrijven tijd en aandacht besteden om hun missie te bepalen en fijn te slijpen, is het dan ook geen goed idee om een persoonlijke missie te hebben? Een missie voor jouw leven.
Waarom is een persoonlijke missie handig?
Je missie is je steunpilaar. Het is je hogere doel. Dit geeft je op dagelijkse basis een richting om naartoe te werken. Elke stap, activiteit en project kun je hierop afstemmen. Het geeft helderheid, rust en focus. Om je koers te bepalen in je leven kun je jezelf namelijk altijd de vraag stellen: ‘Helpt deze keuze of stap mij in het bereiken van mijn missie?’.
There are two great days in a person’s life—the day we are born and the day we discover why.
Mark Twain
Fijne neveneffecten van een heldere missie zijn rust en voldoening. Denk eens terug aan een moment in je leven waar je voldoening ervaarde. Waarschijnlijk bereikte je een belangrijk doel waarbij je overwinningen op jezelf hebt geboekt. Je nam onbekende stappen. Met een heldere missie weet je waarom je in actie komt. Hoe zwaar of uitdagend het ook is, het geeft je de kracht om dichterbij je bestemming te komen.
Vijf vragen om je missie te kunnen bepalen
Een betekenisvolle missie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een creatief en reflectief proces. Een start om je missie te bepalen is het beantwoorden van enkele vragen. Pak pen en papier of sla je laptop open en neem de tijd om over de volgende vragen na te denken:
1. Hoe ziet de mooiste versie van mijn toekomst eruit?
Leef je uit bij het beantwoorden van deze vraag. Schrijf je grote dromen op. Wat betekent de ‘mooiste versie’ voor jou? Omschrijf je toekomst alsof je er al bent. Hierdoor wordt je verhaal krachtiger.
Deze vraag kun je op veel verschillende manieren beantwoorden. Ter inspiratie kan je het Wheel of Life gebruiken. Gebruik het wiel om verschillende gebieden van je leven een cijfer te geven. Bepaal vervolgens hoe je leven eruit moet zien om een hoger cijfer te krijgen. Onderstaand plaatje is een voorbeeld. Voeg onderwerpen naar je eigen inzicht toe.

2. Welke impact maakt het bereiken van deze toekomst op mezelf en mijn omgeving?
Beschrijf wat deze toekomst belangrijk voor je maakt. Denk na over de betekenis die het voor jou heeft. Door deze stap worden je prioriteiten duidelijk.
3. Wat is mijn nalatenschap?
Visualiseer de invloed die jij wilt dat je leven achterlaat. Hoe wil je dat mensen jou herinneren? Hoe profiteren toekomstige generaties van jouw kwaliteiten? Wat zullen mensen op je begrafenis over je zeggen?
4. Welke kernwaarden en sterke eigenschappen zet ik in?
Ga na wat jouw kernwaarden en sterke eigenschappen zijn. Welke normen en waarden zijn er belangrijk voor je? Wat is jouw natuurlijke kracht? Welke potentie is er in jou aanwezig? Stel deze vragen ook aan mensen in je directe omgeving.
5. Hoe stel ik me op in de wereld?
Bedenk welk gedrag jij wilt laten zien. Dit staat in verbinding met jouw kernwaarden en kwaliteiten.
Voorbeelden van persoonlijke missies
Hieronder staan een paar voorbeelden ter inspiratie.
- ‘Mijn missie in dit leven is zoveel mogelijk mensen op deze wereld vanuit liefde inspireren het leven te leiden dat ze willen leiden.’
- ‘Het creëren van mogelijkheden voor de jeugd van vandaag.’
- ‘Iedere dag plezier maken en iemand laten lachen.’
- ‘Een positieve impact maken op het leven van iedere persoon die ik ontmoet.’
- ‘Op dagelijkse basis iedereen die ik tegenkom aanmoedigen.’
Het duurde even voordat ik mijn missie wist
Mijn persoonlijke missie is:
‘Het inspireren en ondersteunen van mensen om hun volledige potentie te ontdekken en te benutten.‘
Mijn missie geeft me rust en inspiratie. Ik gebruik het om richting te bepalen in mijn werkende leven. Ik heb ervoor gekozen om coaching te gebruiken om mijn missie vorm te geven omdat mensen coachen me een goed gevoel geeft. Dit had net zo goed iets anders kunnen zijn. Ik geloof dat de mogelijkheden om een persoonlijke missie vorm te geven eindeloos zijn. Dit geeft ieder persoon de kans om er een eigen draai aan te geven.
Een paar jaar geleden voelde ik me verdwaald. Ik had geen idee wat ik wilde bereiken. Omdat ik het niet wist ervaarde ik onrust. Ik twijfelde aan mezelf en aan mijn keuzes. De vijf bovenstaande vragen gingen steeds maar weer door m’n hoofd. Door de tijd heen werden de antwoorden steeds duidelijker voor me. Langzaam maar zeker kwam deze beschrijving tot stand.
Nu zie ik mijn missie als een dynamisch proces. Het beweegt mee met mijn ontwikkeling. Over vijf of tien jaar ziet mijn leven er weer anders uit. De kans is groot dat ik mijn missie dan weer anders beschrijf.
Met dit verhaal wil ik duidelijk maken dat het niet uitmaakt als je je missie nog niet weet. Neem de tijd. Geniet van de ontdekkingsreis.
Praktische tips voor het creatieve proces
De juiste woorden vinden voor je persoonlijke missie kost je waarschijnlijk een paar pogingen. Enkele tips voor de inhoud:
- Omschrijf je missie in maximaal twee zinnen;
- Geef je zelf de vrijheid om je missie later bij te stellen;
- Focus op positieve zaken en mogelijkheden;
- Deel het met de belangrijke mensen in je leven. Zij hebben mogelijk waardevolle toevoegingen.
Tips voor het schrijfproces:
- Zorg ervoor dat je met volle energie en aandacht kan werken;
- Begin met het beantwoorden van de vijf vragen. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Werk langzaam toe naar een missie;
- Maak het leuk voor jezelf door er een creatieve draai aan te geven. Ga met een whiteboard en post-its aan de slag of gebruik visuele inspiratie via tijdschriften of pinterest;
- Stel jezelf procesdoelen. Werk er bijvoorbeeld 1 uur per week of 4 uur per maand aan.
Inspireer jezelf door je missie geregeld in de praktijk te gebruiken
Je hebt je missie bepaald. En nu? Je hebt er het meeste aan als je je missie er regelmatig bijpakt en gebruikt om te kijken of je nog steeds op koers ligt. Bijvoorbeeld iedere maand, kwartaal of zes maanden.
Ook kun je je missie gebruiken op momenten dat je inspiratie nodig hebt. Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren op een nieuwe baan of als je even niet lekker in je vel zit. Inspireer jezelf op deze momenten door jezelf te herinneren waar je het voor doet.
Vind jij het moeilijk om je missie te bepalen? Of is je missie helder, maar lukt het niet om er acties aan te koppelen? Stuur me gerust een e-mail op gijs@flowingfree.nl. Ik ondersteun je graag.